De Molukkers

De Molukkers

De levensverhalen van drie generaties Molukkers in Nederland

De levensverhalen van drie generaties Molukkers in Nederland

In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren. De Molukkers werden aanvankelijk ondergebracht in kampen, waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken, koesterden velen het verlangen om terug te keren. Een deel van de Molukkers had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Men voelde zich verraden en in de steek gelaten, een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet.

Nu, zeventig jaar na de aankomst van de Molukkers, vertelt Coen Verbraak het verhaal van deze bijzondere en soms nog steeds gesloten groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.

‘Dat de geschiedenis van de Molukkers nog vele witte plekken vertoont, blijkt uit het onthullende boek dat Coen Verbraak over hen schreef. De Molukkers is een boek vol pijn. Zelfs als je de geschiedenis wel denkt te kennen schrik je ervan. En toch, dat is het mooie, het zijn geen zielige mensen die Coen Verbraak heeft geïnterviewd voor zijn nieuwe boek.’
**** – NRC