‘De duiker’ op de longlist voor de Boon

Hoera! De duiker van Mathijs Deen staat op de longlist van de Boon, de Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken. Uit ruim 700 inzendingen is De duiker een van de vijftien genomineerden in de categorie ‘fictie en non-fictie’.

Op 12 januari zal de shortlist van de Boon bekend gemaakt worden (vijf boeken per categorie). Op 26 maart vindt de prijsuitreiking plaats in de Warande in Turnhout.

De duiker is het tweede deel in ‘De Hollander’-serie. Als een Nederlandse berger op zoek naar een container in de Duitse Bocht tot zijn verrassing het wrak ontdekt van de Hanne, een kleine vrachtvaarder die in 1950 in een zuidwesterstorm verging, slaat zijn enthousiasme algauw om in sombere gelatenheid. Want de Hanne blijkt niet alleen voor een miljoen euro aan koper te herbergen, maar ook het stoffelijk overschot van een duiker: zijn handen gevouwen en de polsen met handboeien vastgemaakt. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Hoe dichter Cupido de dader op het spoor komt, hoe meer hij verstrikt raakt in een confronterende zaak waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.

‘Na het lezen van De duiker bedacht ik dat we beter – met de nuchterheid van de hoofdpersoon – kunnen stellen: je hebt goede boeken, en niet-goede boeken. En dit boek behoort zonder twijfel tot de werkelijk goede boeken, en is er toevallig eentje met een ijzersterke plot.’ De Groene Amsterdammer

‘De duiker’ op de longlist voor de Boon