Een adres van Michal Citroen op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs

Deze week werd de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs bekendgemaakt, met daarop ook het indrukwekkende Een adres van Michal Citroen. De longlist werd samengesteld uit meer dan 350 inzendingen. Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt aan een historisch boek van een Nederlandse auteur. De winnaar wordt eind oktober bekendgemaakt.

In Een adres beschrijft Michal Citroen een allesomvattende en verbijsterende geschiedenis van de onderduik van de Nederlandse joden in oorlogstijd. Gebruikmakend van getuigenverslagen vertelt ze de verhalen van onmacht, wanhoop, verraad, angst en bedrog. Maar ook van moed, daadkracht, lef en hulp. Ze beschrijft hoe de bezetter stap voor stap allerlei anti-joodse maatregelen invoerde, waarom zovelen niet onderdoken – ze ontkracht de “makke schapen-theorie” – , wat de rol van de Joodse Raad was en voor welke uitdagingen de ondergedoken joden zich gesteld zagen.

‘Een adres is een zeer indrukwekkend boek omdat veel mensen aan het woord komen en zo deze angstige tijd laten herleven. Al die verhalen brengen de lezer dicht bij wat zich toen afspeelde. Zó duidelijk en uitvoerig is het onderduiken van Joden nog niet eerder beschreven.’ ***** – Bazarow

Een adres van Michal Citroen op de longlist van de Libris Geschiedenis Prijs