‘Een Duitse zomer’ op de Longlist van de Libris Geschiedenis Prijs

Een Duitse zomer van Rolf Bos, over de Olympische Spelen van 1972, staat op de Longlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2022.

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs wordt dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland. Uit een lijst van meer dan driehonderd historische boeken zijn tien titels genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs 2022, waaronder dus Een Duitse zomer. De shortlist zal 18 september bekend worden gemaakt, en de prijs wordt 30 oktober uitgereikt.

München, de Zomerspelen van 1972. In de vroege ochtend van 5 september drong een groep Palestijnse terroristen twee appartementen van Israëlische sporters binnen. Slechts een paar uur later waren elf Israëliers, vijf Palestijnse gijzelnemers en een Duitse politieman dood. Waar in München de herinneringen aan de besmette Spelen van 1936 in Berlijn had moeten worden gewist, werd het de zwartste bladzijde in de olympische geschiedenis. In Een Duitse zomer reconstrueert Rolf Bos de gebeurtenissen en omstandigheden rond de Spelen van 1972 aan de hand van hoofdrolspelers als de dictatoriale IOC-president Avery Brundage, terroristenleider Ali Hassan Salameh, ruiter Josef Neckermann, atleet Jos Hermens en de Israëlische Holocaustoverlever en snelwandelaar Shaul Ladany. Een verbijsterend verhaal over de onlosmakelijke verbinding tussen sport en politiek. Een geschiedenisboek dat leest als een thriller.

‘Een Duitse zomer’ op de Longlist van de Libris Geschiedenis Prijs