Amsterdam, 23 september 2024 – Historica Michal Citroen werkt aan een groot boek over de geschiedenis van Kamp Westerbork. Haar onderzoek richt zich op de joodse aanwezigheid in Westerbork, dus vanaf het idee en de bouw van het kamp, de komst van de eerste Duitse joodse vluchtelingen tot de bevrijding van het kamp in april 1945 en het vertrek van de laatste joodse bewoners.
Citroen zal vanaf eind 2024 tot eind 2027 aan haar onderzoek werken. Ze krijgt hierbij ondersteuning en medewerking van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Bertien Minco, directeur Herinneringscentrum Kamp Westerbork:
‘Met het verstrijken van de tijd komen telkens nieuwe inzichten en andere perspectieven. Dat vraagt om steeds weer opnieuw naar het verleden te kijken. Een groot boek over de rol van Kamp Westerbork tijdens de Holocaust in Nederland is van groot belang voor de geschiedschrijving en voor de wijze waarop wij verhalen vertellen over de 107.000 Joden, Sinti en Roma die vanuit Nederland werden gedeporteerd en waarvan er slechts 5000 overleefden.’
Eerder publiceerde Michal Citroen haar boek U wordt door niemand verwacht, waarin zij op basis van talloze gesprekken met direct betrokkenen en uitgebreid archiefonderzoek een onthutsend beeld schetste van de terugkeer van Nederlandse joden uit de kampen of de onderduik. Afgelopen voorjaar verscheen Een adres, een allesomvattende en verbijsterende geschiedenis van de onderduik van de Nederlandse joden in oorlogstijd. Een adres staat op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs 2024.
De pers over Een adres:
‘Presser gaf de vermoorde joden een gezicht; Michal Citroen gaf de ondergedoken overlevenden een stem.’ De Groene Amsterdammer
‘Zonder opsmuk, helder, integer en urgent. Een magnum opus.’ Thom de Graaf
‘Een indrukwekkende bloemlezing van aangrijpende verhalen uit de onderduik. Een nieuw standaardwerk.’ NRC
Michal Citroen studeerde geschiedenis en was lange tijd verbonden aan het VPRO-radioprogramma OVT.