Mathijs Deen wint De Gouden Strop 2024 met De duiker

Mathijs Deen heeft tijdens de Avond van het Spannende Boek in Utrecht De Gouden Strop 2024 in ontvangst genomen voor zijn thriller De duiker. De Gouden Strop wordt sinds 1986 ieder jaar uitgereikt aan het beste Nederlandstalige spannende boek.

De duiker is het tweede deel in de bejubelde reeks Waddenthrillers over rechercheur Liewe Cupido. In dit boek raakt hij na de vondst van het stoffelijk overschot van een duiker – met de handen met handboeien aan elkaar gebonden – verstrikt in een confronterende zaak bij een Terschellingse duikclub waarin vaders en zonen elkaar tot het uiterste proberen te beschermen.

In het juryrapport wordt Deen geprezen om de weergaloze manier waarop hij de sfeer van de Wadden weet neer te zetten. ‘Het winnende boek heeft alles in zich wat een boek goed maakt: een meeslepend verhaal, een goed en spannend plot dat ook nog eens in een bijzonder mooie stijl is opgeschreven. En een onorthodox hoofdpersonage waar je aan verknocht raakt. […] Een meesterwerk, deze Waddenthriller.’

In de reeks Waddenthrillers verschenen in 2022 De Hollander en onlangs De redder.

Mathijs Deen wint De Gouden Strop 2024 met De duiker