In de maanden mei en juni zullen Joep Dohmen en Paul van der Steen op verschillende plekken in Limburg in gesprek gaan met lokale politici en andere betrokkenen over hun net verschenen boek De vriendenreünie.


Eén schandaal te veel leidde in 2021 tot het vertrek van het volledige Limburgse provinciebestuur. In de jaren daarvoor haalde ‘het Beieren van Nederland’ al geregeld het nieuws met integriteitsaffaires: belangenverstrengelingen, smeergeld, vriendendiensten en plezierreisjes. Alles passeerde de revue. Nog verder terug in de tijd – in de jaren negentig van de vorige eeuw – was Limburg bestuurlijk ook al van slag door een reeks corruptiezaken. Burgemeesters, wethouders en ambtenaren moesten het veld ruimen en werden veroordeeld. Joep Dohmen schreef er destijds het boek De Vriendenrepubliek over. De term werd een begrip in Limburg en daarbuiten. In De Vriendenreünie richt hij nu samen met Paul van der Steen opnieuw het vizier op de Limburgse bestuurscultuur. Wat is er de afgelopen kwarteeuw gebeurd? Is Limburg gevoeliger voor integriteitsschendingen? Zit er een systeem in de vriendendiensten? En waarom komt van de keer op keer beloofde beterschap weinig terecht? Een onthullend boek over – veelal – mannen met macht en over een intrigerende, hardnekkige ons-kent-ons-cultuur.


27 mei – Heerlen

Boekhandel Van der Velden van Dam


Aanvang: 17:00 uur
Adres: Promenade 153, 6411 JE Heerlen

Met: Ben van Melick, Peter Kamps & wethouder en oud-Statenlid Peter van Zutphen

Aanmelden kan via: madamevandam@live.nl


28 mei – Sittard

De Soos
(voormalig politiebureau)


Aanvang: 15.00 uur
Adres: Kennedysingel 16, 6137 AC Sittard

Met: Bart Jan de Graaf en oud-burgemeester Wim Dijkstra
U hoeft zich niet aan te melden


30 mei – Venray

BiblioNu


Aanvang: 19:30 uur
Adres: Merseloseweg 59, 5801 CC Venray

Met: Stan Verhaag en Christ van den Munckhof
Aanmelden via deze link


31 mei – Venlo

Filmhuis De Nieuwe Scene


Aanvang: 19:30 uur
Adres: Nieuwstraat 13, 5911 JS Venlo

Met: Bart Jan de Graaf


8 juni – Horst

OJC Niks


Aanvang: 20:00u (inloop vanaf 19:30u)
Adres: Doolgaardstraat 34, 5961 TS Horst

Moderator: Lotte Spreeuwenberg

Gasten: Emile Roemer (commissaris van de koning Limburg), Teun Heldens (Statenlid VVD), Michael van Rengs (voorzitter lokale SP, was tien jaar raadslid/fractievoorzitter)


Auteursfoto Paul van der Steen en Joep Dohmen: Peter Arno Broer