Nieuw: De Molukkers van Coen Verbraak

De Molukkers. De levensverhalen van drie generaties Molukkers in Nederland. is vanaf nu beschikbaar in de boekhandel. Zeventig jaar na de aankomst van de Molukkers, vertelt Coen Verbraak het verhaal van deze bijzondere en soms nog steeds gesloten groep. De stemmen van drie generaties vertellen samen een indringend en aangrijpend verhaal.

Bestel hier
Of bestel het e-book

Over het boek

In het voorjaar van 1951 kwamen 12.500 Molukkers per schip naar Nederland. Ze zouden hier maar tijdelijk blijven. Gaandeweg werd echter duidelijk dat ze niet zouden terugkeren. Zij werden aanvankelijk ondergebracht in kampen, waaronder het beruchte Westerbork. Terwijl het merendeel probeerde er hier wat van te maken, koesterden velen het verlangen om terug te keren. Een deel van hen had als KNIL-soldaat deelgenomen aan de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Men voelde zich verraden en in de steek gelaten, een gevoel dat bij sommigen leidde tot gewelddadig verzet.

Over de auteur

Coen Verbraak wordt beschouwd als een van de meest spraakmakende interviewers van Nederland. Hij publiceerde meerdere boeken, zoals het onlangs verschenen Oorlogskinderen.

Zijn tv-serie Kijken in de Ziel werd bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. Eerder maakte hij onder andere de series Wij willen leven! (over de Molukse kapingen), Onze jongens op Java en een tweeluik over Srebrenica, waarvoor hij de Sonja Barend Award ontving.

Lees alvast een fragment

Ze mag dan al vijfentachtig zijn, Non Aponno is geen vrouw om mee te spotten. Al bij de eerste vraag valt ze me vinnig in de rede. Geboren in Yogyakarta? Helemaal niet! ‘Ik ben geboren in Djokja! Zo heette het toen, in voormalig Nederlands-Indië. Dus wil ik het over “Djokja” hebben en niet over Yogyakarta!’ Over haar geboortejaar zijn we het gelukkig wél eens. Die lichtontvlambaarheid zal het hele gesprek voelbaar blijven. Op zulke momenten fonkelt er even vuur in haar donkere ogen. Al krullen haar mondhoeken daarna toch vaak even omhoog, tot een ironische glimlach.

Of luister naar een fragment voorgelezen door Coen Verbraak:

Nieuw: De Molukkers van Coen Verbraak